19-12-2016

Габріеля Запольська (1857 -1921) увійшла історію культури як польський письменник -натураліст, яскравий драматург, публіцист, перекладач. Вона була критичною дослідницею життєвих принципів суспільства, викривателькою негативних рис міщанства. Особисте життя Габріелі саме часто нагадувало драму: закохана і самобутня, мужня і непокірна, і водночас чарівна і приваблива жінка до останніх днів життя.

Всього в творчому доробку Г. Запольської нараховується 41 п’єса, 23 романи, 177 оповідань, 252 твори журналістики, 1 сценарій фільму, 1 500 листів.

15 грудня 2016 року в Ківерцівській центральній районній бібліотеці зібралися шанувальники її творчості на презентацію книги "Малашка".

Твір "Малашка" – перекладений на українську мову ківерчанином Сергієм Лукичем Гупалом, написаний авторкою у 1888 році.

Народилася Габріеля в сім’ї польського дворянина та колишньої танцівниці балету з Варшави. Батько володів двома маєтками: в селі Малі Піддубці та селі Ківерці (тепер село Прилуцьке). Дитинство письменниці пройшло в селі Прилуцьке. В чіткій пам’яті Габріелі прилуцькі краєвиди закарбувалися навічно, а згодом вона їх відтворила в романі "Малашка".

Працівники Ківерцівської РЦБ запропонували увазі присутніх буктрейлер за книгою "Малашка" та тематичну полицю "Польський класик родом з Волині".

Запрошена на зустріч філолог Прилуцької середньої школи Руднік Ольга Петрівна розповіла багато цікавих фактів з життя та творчості Габріелі Запольської. Ольга Петрівна – дослідниця творчість своєї землячки.

Автор перекладу Сергій Гупало у своєму виступі зазначив, що саме зустріч з Ольгою Петрівною і сприяла тому, що він захопився ідеєю перекласти з польської мови на українську роман Г. Запольської "Малашка".

Присутні мали можливість придбати книгу для власних бібліотек.