09-07-2012

5 липня Ківерцівська районна бібліотека для дорослих радо вітала у себе шанованого гостя, журналіста, драматурга, письменника, члена Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, відомого також як народного синоптика – Володимира Лиса. Ініціаторами зустрічі були користувачі бібліотеки-поціновувачі творчості Володимира Лиса.

Володимир Лис давно “зарекомендував себе як зрілий майстер літератури нової формації” (Українська літературна газета), а також цікавий співрозмовник. Він щиро та цікаво розповідав про своє життя й про написання своїх творів. Пан Володимир зупинився окремо на кожній своїй книзі. Найбільше захопив читачів твори “Графина”, “Іван та чорна пантера”,“Століття Якова” та інші.

В усіх своїх творах Володимир Лис піднімає проблему людини, її долі та життя в ретроспективі часу. Так було з головними героями “Острова Сильвестра”, “Століття Якова”, “Графині”. Життя людини – це, по великому рахунку, і є роман, якщо, воно, звісно, змістовне і тягне на немалу епічну форму.

В 2010 році письменник став переможцем конкурсу “Гранд Коронація Слова” за твір “Століття Якова”, отримавши премію в номінації “Гранд роман”, а в 2011 р. даний твір отримав Міжнародну літературну премію ім. Григорія Сковороди.

В даному творі автор не побоявся звернутися до ніби немодного сьогодні жанру родинної саги, більш того, написав роман майже реалістичний – психологічно дуже переконливий.
Впродовж зустрічі гість із задоволенням відповідав на запитання читачів. Присутні на зустрічі особливо цікавилися про персонажів та події, описані у творах Володимира Савовича. Цікавились чи описані у творах події та персонажі є реальними людьми чи являються вимишленими героями автора.

Під час спілкування з присутніми письменник часто наводив приклади з свого власного життєвого досвіду, навіть біографічні моменти, розсипав жарти та цитував уривки з творів дружини письменниці Надії Гуменюк.

Також одним з питань, котрі були підняті на зустрічі, було питання української мови та “мовного закону” прийнятого напередодні Верховною Радою.

Дуже зацікавило аудиторію хобі Володимира Лиса – визначати … погоду. Шанувальників цікавив прогноз на найближчий час та, звичайно, секрет синоптика, яким той люб’язно поділився, та порадив звертатися до його книги “Таємна кухня погоди”.

Письменник також частково розповів про свої творчі плани, чим потішив своїх шанувальників.

Під час зустрічі присутні мали можливість придбати книги письменника з автографами та особисто висловити слова подяки і своє захоплення творами нашого земляка, побажати невичерпної енергії і оптимізму, міцного здоров'я, душевного тепла і сімейного затишку, справжнього письменницького і людського щастя!

Немає сумніву, що в душах усіх, хто був присутній на зустрічі, проростуть зерна добра, любові до ближнього і до своєї рідної землі. Дійсно, приємно, що наш край має таких талановитих людей. Яскравий тому доказ – твори Володимира Лиса!